Наш край

Болгарийка — земя на хубавото вино, съкровищница на българския дух

Фев 17, 2012 Автор в рубрике Образование и культура.

Тази година 14 февруари ще се запомни на всички гости и жители на с. Болгарийка като един красив мразовит и слънчев ден с многото сняг и феерическото празнично настроение. Един незабравим ден с много радост, усмивки и светлина, идваща от белотата на непокътнатите снежни преспи и чистотата на човешките сърца. Пристигна Трифон Зарезан както винаги с много вяра, надежда и обич, грижа към тези, които векове наред, от година на година са го чакали, срещали и изпращали с ведрина в погледите и любов в душите.
Пристигналите гости от град Болград и района, самите жители на село Болгарийка станаха участници на празничното тържество. Кметът на с. Зализничное Лилия Гордеейко, талантливият творчески колектив на Зализничненски ДК под ръководството на директора му Иван Кайряк, с голям ентусиазъм и професионализъм подхванаха идеята на Областния център за българска култура в гр. Болград да се проведе този празник-обред именно при тях, невзирайки ни на какви прегради, възниквали при самата му организация. Благодарим на любезното съдействие и подкрепа на началника на районен отдел «Култура», Олга Иванова, финансовата помощ на Президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, частните предприемачи, обикновените хора, всеки от който поне частичка, но допринесъл за тоя празник. От все сърце искаме да благодарим на стопаните, поразили всички със своето гостоприемство. Това са фермери — собственици на лозарското стопанство в с.Болгарийка – двама братя Василий и Николай Бодареви, племеникът им Валерий Бодарев, частните дворове на семействата Главанар и Кара. Благословиите и пожеланията на всеобщо избрания цар на лозята на селото бяха подкрепени с молитва и осветени със свещена вода от богослужителя на с.Болгарийка. Всичко, произходящо в деня на Св.Трифон Зарезан, бе истинско, неподправено, емоционално натоварено – феерическо, защото е направено с много любов, чистосърдечност и искреност. Времето е способно да промени всичко, но българите дълбоко в себе си са способни да пазят някои неща, като съкровищници, които не могат да бъдат покътнати от каквото и да било, защото те са мъдростта на поколенията.

Оставить комментарий

Прогноз погоды

Последние комментарии

Все содержание сайта www.obozrenie-plus.com охраняется авторским правом, как произведение, созданное коллективным творческим трудом в соответствии с законодательством Украины об авторском праве и смежных правах. Допускается копирование, опубликование или иное использование в коммерческих целях материалов, загруженных с сайта www.obozrenie-plus.com, при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на www.obozrenie-plus.com

Сервис Поиска попутчиков всегда поможет найти подходящего попутчика с учетом Ваших пожеланий.

Войти