Наш край

Българчета от Украйна посетиха Европарламента

Апр 13, 2012 Автор в рубрике Актуально.

Над 100 ученици от Родопите, България и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония – победители в конкурса за есе „Кирилицата – българската азбука като световно културно наследство”, посетиха българската столица София и столицата на Европа Брюксел, където станаха част от първото по рода си голямо тържество в Европейския парламент, осъществено по инициатива на Фондация «Българска памет» и със съдействието на българските евродепутати.
Важното по значимост събитие се осъществи в рамките на честванията на Освобождението на България от османско иго. Под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев събитието премина под надслов „България — държава на духа и на писмеността». Специални гости бяха вицепрезидентът на България Маргарита Попова, еврокомисарът на България Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Виланд, български евродепутати.
В рамките на реализацията на договора за сътрудничество в сферата на образованието и културата между Фондация «Българска памет» в лицето на д-р Милен Врабевски и Асоциацията на българите в Украйна в лицето на г-н Антон Киссе, 15 младежи от български произход от Одеска област за първи път участваха в този уникален по рода си проект. Това са финалистите в конкурса за есе „Кирилицата – българската азбука като световно културно наследство”: Александра Лижина – гр. Измаил,  Александър Дюлгерогло и Григорий Джигов – Ровненско СОУ, Тарутински район, Анна Чербаджи – Виноградовско СОУ, Тарутински район,  Анастасия Суслина и Кристина Онищенко – Болградска гимназия «Г.С.Раковски»,  Анна Плачкова – Криниченско СОУ, Болградски район, Евелина Чепразова – Городненско СОУ, Болградски район,  Елена  Минжирян – Новотрояновско СОУ,  Болградски район,    Анна Райчева — Зарянско СОУ, Саратски район, Ирина Бочевар – Кулевчанско СОУ, Саратстки район,    Дина Дерменджи – Виноградовско СОУ, Арцизки район, Елена Стoянова – Новоивановско СОУ, Арцизки район,  Наташа Гордина – Деленско СОУ, Арцизки район, Татяна Пармакли – Евгеновско СОУ, Тарутински район. Придружени от Светлана Драгнева – вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна и Жанна Суслина – директор на Болградската гимназия „Г.С. Раковски”, българчетата от Украйна достойно представиха нашата диаспора на главната европейска сцена в Брюксел с изпълнението на български народни песни, с което просълзиха високопоставените гости. Прозвучаха емблематичните песни «Охридското езеро» в изпълнение на Анастасия Суслина и «Гано ле, Ганке» в изпълнение на Евелина Чепразова.
„Основната цел на тази родолюбива инициатива е младите ни сънародници да бъдат приобщени към духовната идентичност на Европа. Тя цени културната самобитност и разнообразието от национални принадлежности” — каза председателят на Фондация „Българска памет” Милен Врабевски. „Много важно е да разберем, че във време на демографска криза диаспората е един естествен извор на българщина за нас и там традиционно се пази топлото чувство на любов и на гордост за това, че са българи. Тук се обединяват усилията на правителствен и неправителствен сектор на много високо равнище», подчерта д-р Врабевски.
Преди да си отпътуват за Украйна нашите млади сънародници в един глас споделиха – това събитие за нас е много важно, което ни даде възможност да се приобщим към европейските ценности, да се гордеем с българския си произход, да получим опит в живота, за което искрено поднасяме благодарност на всички съпричастни организатори.

Светлана ДРАГНЕВА, Одеса-София-Брюксел-Одеса  

Оставить комментарий

Прогноз погоды

Последние комментарии

Все содержание сайта www.obozrenie-plus.com охраняется авторским правом, как произведение, созданное коллективным творческим трудом в соответствии с законодательством Украины об авторском праве и смежных правах. Допускается копирование, опубликование или иное использование в коммерческих целях материалов, загруженных с сайта www.obozrenie-plus.com, при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на www.obozrenie-plus.com

Сервис Поиска попутчиков всегда поможет найти подходящего попутчика с учетом Ваших пожеланий.

Войти